Kıtalararası İkinci İstanbul Oral-B Boğaziçi Triatlonu Gerçekleşti
'Uyku Apnesi'nin sinsiliğine dikkat! Ani ölüm riskini arttırıyor
11.09.2022 - Pazar 10:57
İSTANBUL (İGFA) - Uykunun bozulması veya uyku sırasında yaşanan rahatsızlıklar, çeşitli hastalıkları beraberinde getiriyor. Türkiye’de görülen en yaygın uyku rahatsızlıklarının başında uyku apnesi sendromu gelmektedir. Dikkat edilip tedavi edilmezse ölümcül riskler doğurabiliyor.
Kızılay Kartal Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Burak Uçar, uyku apnesi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Dr. Uçar, “Uyku apnesi, horlamanın eşlik ettiği en önemli uyku bozukluklarından biridir ve uykuda solunumun 10 sn ve üzerinde durması olarak ifade edilebilir. Bu durum saatte 5 kez ve üzerinde gerçekleşirse uyku apnesi sendromu olarak ifade edilmektedir. Hafif, orta ve ağır şiddette olan tipleri bulunmaktadır. Dil kökü ve yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda uyku apnesi gelişebilir. Uyku apnesi olan kişilerin çok önemli bir kısmında horlama şikâyeti bulunur” diye konuştu.
yku apnesinin çok tehlikeli sonuçları olabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Burak Uçar, “uyku apnesi ile birlikte nefes almanız durduğu zaman kandaki oksijen miktarı düşer, buna karşılık karbondioksit ve asit birikimi miktarı ise artar. Bu durum kalp, kan damarları ve sinir sisteminizin daha fazla çalışmasına yol açar. Bu da yüksek tansiyon,ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, kalp krizi , inme (felç) riskinin sağlıklı kişilere göre daha fazla sıklıkta görülmesine sebep olur. Direksiyon başında ani uyuya kalma sonucu trafik kazası geçirme riski, dikkat dağınıklığı, depresyon ve hafıza problemlerinin de görülme riski ciddi oranda artar.” dedi.
Vakıflar Kanunu'nda kapsamlı değişiklik!
Kocaeli ray filosunu 28'e yükseltti
Ankara UNESCO öğrenen şehirler listesinde
Başkan Büyükakın: Vatman olmak isteyen kadınlara kapımız açık
İzmir Öğretmen Akademileri’nden kültür dolu etkinlik
Sakarya Metrobüs Hattı’nda yeni gelişme
Eskişehir’de Klarinet Konçertosu’nun dünya prömiyeri
Mudanya'da özel gereksinimli bireyler için pasta kesildi
Antalya’da Mola Evleri destek olmaya devam ediyor
Trabzon Of’ta Adalet Sarayı temeli atıldı