Robotik Adenomiyozis Cerrahisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?

20.08.2019 - Salı 18:09

 

 

Adenomiyozis, rahimin içini döşeyen ‘endometriyum’ olarak adlandırılan dokunun rahimin diğer bir tabakası olan kas dokusu (miyometrium) içerisinde bulunması durumudur.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, Adenomiyosiz'in genel olarak adetlerin ağrılı olmasına, adet dönemleri dışında ağrı olmasına, kısırlığa ve tekrarlayan düşüklere neden olabileceğini belirterek, bunun tüm rahim boyunca meydana gelebileceğini ya da sadece tek bir bölgede görülebileceğinin altını çizdi.

 

Adenomiyozis hayatı tehdit etmeyen bir durum olarak kabul edilmesine rağmen sık sık ağrı meydana gelmesi ve ağır adet dönemlerine neden olması nedeniyle kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, "Bu rahatsızlığın neden meydana geldiğinin tam olarak bilinmemekle beraber yapılan araştırmalara göre östrojen adenomiyozis oluşumuna neden olabilmektedir. Bu hastalık çikolata kistinin (endometriozis) rahimde görülen şeklidir" dedi.

 

Tedavi Yöntemleri

 

Adenomiyozis genellikle menopozdan sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle tedavi yöntemi hastanın hayatının hangi dönemde olduğu ile yakından alakalıdır. Adenomiyozise bağlı ağrıları kesmek için ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilmektedir.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, "Özellikle adet kanamasından bir iki önce alınmaya başlanan ilaçlar sayesinde aşırı kanama ve ağrı engellenebilmektedir. Ayrıca östrojen - progestin içeren doğum kontrol hapları gibi ilaçlarla ya da rahim içi aletlerle de hormonal tedaviler gerçekleştirilebilmektedir. Ancak ağrının çok aşırı olduğu ve diğer tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Rahimin belli bir bölgesinde olan adenomyozis lezyonları laparoskopik veya robotik cerrahi ile çıkarılabilir" şeklinde önemli açıklamalarda bulundu.

 

Özellikle genç yaşta ve çocuk düşüncesi olan kadınlarda bu tedavi çok önemlidir. Diğer bir cerrahi yöntem ise histerektomi ameliyatı ile beraber rahmin tamamı alınmasıdır. Bu tedavi yöntemi ileride çocuk sahibi olmayı düşünmeyen hastalar ve adenomyozisin bütün rahimi tuttuğu hastalar için önerilmektedir.

 

Robotik Cerrahi ile Histerektomi

 

Robotik cerrahi ile adenomyozis çıkarılması zor ve deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir operasyondur. Ameliyat öncesinde hasta iyice değerlendirilmesi ve adenomyozis hattı net bir şekilde belirlenmelidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, bazen operasyon esnasında vajinal ultrasonografi kullanılarak operasyonun daha başarılı yapılması gerekebileceğini belirterek, robotik kolların insan eline göre çok daha fazla yönde hareket kabiliyetinin olması nedeniyle bu operasyonların çok başarılı olarak yapıldığının önemini vurguladı.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, "Yine robotik olarak histerektomi ameliyatı, hastanın karın bölgesine açılan 3-4 adet 1 cm den küçük kesiden gerçekleştirilmektedir. Bu kesilerden robot kolları ve kamera karın içerisine yerleştirilmektedir. Robotik kollar sayesinde rahim, bağlarından ve kan damarlarından ayrılarak tamamen çıkarılmaktadır. Menopoz döneminde olan kişilerde ise fallop tüpleri ve yumurtalıklar da rahimle beraber çıkarılmaktadır. Robotik cerrahi ile işlem daha kısa sürmektedir ve ameliyat esnasında yaşanan kan kaybı minimuma inmektedir" dedi. Ayrıca operasyonun küçük kesiler aracılığı ile yapılması sayesinde iyileşme süreci de önemli ölçüde kısalmaktadır. Bu sayede hastalar normal yaşamlarına çok daha hızlı dönmektedir.

 

Doç. Dr. Taner Usta

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.jinekolojiderobotikcerrahi.com

 

 

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.