Fotokopi Makinesi

15.10.2018 - Pazartesi 11:39

Fotokopi iş eğitim ve devlet işlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Dijital teknolojinin gelişmesi ile birlikte fotokopinin kullanımı azalsa da fotokopi özellikle devlet işlerinde vazgeçilmezliğini sürdürmektedir. Fotokopi makineleri birçok sistemle çalışmaktadır. Bu sistemler, basma, yakma gibi sistemler olabilir. Elektrikle çalışan ve statik elektrik yüklenmesi prensibine bağlı kalarak geliştirilen fotokopi makineleri pozitif ve negatif yük dağılımlarının etkisiyle yazdırma işlevini yerine getirmektedir.

Fotokopi makineleri pozitif yük alanları oluşturarak mürekkebin yapışmasını sağlar. Böylece yazdırma işlemi bir baskıya dönüşerek gerçekleşir. Lazer yazıcılar ise aynı mantıkla çalışır. Fakat negatif yük alanı oluşturmak için ışınlardan yararlanarak yazdırma işlevinin gerçekleşmesini sağlar. Yakarak çalışan yazıcılar da bulunmaktadır. Bu yazıcılar yakarak basma işlevini yerine getirirken yine statik elektrikten yararlanırlar. Yazıcılar günlük hayatımızda sıkça kullandığımız teknik cihazlardır. Fotokopi kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğünde birebir karşılığı tıpkıçekim olarak geçmektedir.Biraz daha detaylı açıklamak gerekirse bir şeyi birebir aynı şekilde kopyalama işlemidir.

Fotokopi makinesi, çeşitli belgeleri ve diğer görsel materyalleri hızlı ve ucuz bir şekilde çoğaltmak için kullanılan bir cihazdır. Türk Dil Kurumu tarafından tıpkıçekim sözünün uygun bir karşılık olduğu bildirilmektedir. İlk fotokopi makinesini 1938 yılında chester carlson tarafından icat edilmiştir. 1960’lı yıllarda ABD’li Xerox firması tarafından fotokopi makinesi geliştirilmiştir. Günümüzde pek çok fotokopi makinesi Karbon elementinden oluşan tonerler yardımıyla belgeyi kopyalama işlemi yapmaktadır. Bu sistemden daha önce elektrostatik kağıda baskı yapan, sıvı mürekkeple çalışan makineler vardır. Bugün üretilen dijital makinelerin, analog makinelerden farkı, esas olarak görüntüyü tarama yöntemidir.

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.