CHP'li başkanlar Hatay'da toplandı
Tarihi Kentler Birliği Süreklilik Ödülü Mudanya’nın
02.10.2022 - Pazar 00:15
Mudanya Belediyesi; Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’ndan bu yıl da ödülle döndü. Girit Sokağı Tarihi Konak Restorasyonu / Gürol Sözen “1919- 1923 Destan ve Onlar Müzesi” Projesi ile Süreklilik Ödülü’nü İstanbul’da düzenlenen törende alan Başkan Hayri Türkyılmaz
“Projemiz, Gerek Mudanya, gerek Bursa gerekse de Türkiye için örnek bir kentsel ve kültürel mirası koruma projesi olacak” dedi.
Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın ödülleri İstanbul’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Mudanya Belediyesi, Girit Sokağı Tarihi Konak Restorasyonu / Gürol Sözen “1919- 1923 Destan ve Onlar Müzesi” Projesi ile Süreklilik Ödülü’nün sahibi oldu. Girit sokağında anıtsal değeri bulunan en önemli sivil mimari örneği tarihi bina kamulaştırılırken, Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi Gürol Sözen’in çizimlerinden oluşan “1919- 1923 Destan ve Onlar Müzesi” olarak geleceğe taşınacak.
Tarihi binanın Mudanya Belediyesi tarafından restore edilerek, kültür merkezi ve müze ev olarak yaşatılacağını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Akıncıabidin mahallesinde 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında 2. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescilli binaya yönelik 2 Haziran 2021 yılında hazırlanan Rölöve ile 1.ve 2. Dönem Restitüsyon Projeleri, Restorasyon Projesi ve Sanat Tarihi raporu Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 26 Mayıs tarihinde onaylanmıştır. Bina, Restoratör Mimar Feyza Aksoy’un hazırladığı restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından Çekül Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi Ressam Gürol Sözen’in ‘1919-1923 Destan ve Onlar’ sergisinin eserleriyle hayat bulan, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da başlattığı milli mücadeleden Mudanya Mütarekesi’ne ve 1923 Cumhuriyetin kuruluşuna uzanan tarihi sürecin anlatıldığı daimi bir Cumhuriyet müzesi olarak yaşatılacak. Mudanyamıza hayırlı olsun” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkiye, bayrağı Fas'ta devraldı! 20. Dünya Su Kongresi 2027’de İstanbul’da
Kocaeli'de yılın üçüncü dönem deniz çöpü izleme faaliyeti
Bakan Memişoğlu: Yıl sonuna kadar 856 yeni ambulans daha hizmete girecek
ADD'den ABD Büyükelçisi Tom Barrack’a tepki
CHP'den asgari ücrette 'adil teşvik' için kanun teklifi
İstanbul Maltepe’de kadın hakları konuşuldu
Bir magandalığın daha gereği yapıldı! Gaziantep’te okula giden çocuğa çarpan sürücü yakalandı!
Trabzon Araklı’ya modern adalet binası törenle açıldı
Kütahya Civli Mahallesi’ne yeni mahalle fırını
Dünyada bir ilk: 70 cilt Mesnevî 'Mana ve Nakış' sergisinde